Stickers, decals of labels? Wat is het verschil tussen een sticker en decal? Er valt geen absoluut antwoord te geven, verschillende mensen gebruiken ze vaak door elkaar om soortgelijke producten te beschrijven. Maar dit zou moeten helpen om het te verduidelijken.

Vaak bieden zoekopdrachten on-line geen hulp bij het verduidelijken.

Een label is een klein stukje papier, textiel, kunststof of soortgelijk materiaal dat bevestigd is aan een object en geeft ergens informatie over. Een decal is een ontwerp dat is opgesteld op speciaal papier voor de overdracht naar een ander oppervlak zoals glas, porselein of metaal.

Etiket

Een sticker kan een soort etiket zijn en labels met een hechtmiddel zijn ook stickers. De term sticker wordt meestal gebruikt voor  bumperstickers, gestanste stickers, naamstickers, enzovoort.

En voor het heavy-duty werk wordt de term labelsticker gebruikt, voor stickers die buiten kunnen worden gebruikt over een langere periode. Deze zijn gedrukt op een vinyl of polyester materiaal.

Gewoonlijk wordt de term “label” voor zelfklevende producten afgedrukt op papier of folie gebruikt, die niet geschikt voor buiten zijn,  zoals beschreven in adresetiketten, verzendingslabels, etiketten, folieverzegelingen, et cetera.

Decal

 De term decals aan de andere kant, wordt vaak door elkaar gebruikt met andere outdoor sticker producten. Maar,  decals zijn meer geassocieerd met een “transfer” van het ene medium naar het andere.

Decal is een afkorting voor “transfer” en meestal is een meer decoratief type design. Het wordt gebruikt bij tegels en keramische toepassingen. 

Vinyl transfer decal wordt vaak toegepast op auto ramen, waar de sticker uit vinyl gesneden is met belettering en graphics. Deze zijn voor langdurig gebruik buitenshuis.

Meerlagige puzzel

Stickers op labels voor het etiketteren van kleding of apparatuur kun je zien als een meerlagige puzzel, vanaf de bovenkant heb je de inkt, dan het label, lijm en het papier of ander materiaal. 

Inkt wordt gebruikt om gepersonaliseerde informatie zoals naam, informatie en decoraties op het label af te drukken. Het moet zich verhouden tot het etiketmateriaal en moet waterbestendig zijn en krasbestendig om duurzaam te zijn. 

Het is mogelijk om een ​​laag laminering bovenop het label te plaatsen, om zo de inkt te beschermen, maar dit maakt het label stijver en minder comfortabel. Na verloop van tijd kan een lamineerlaag van het label (genaamd delaminatie) loskoppelen, omdat er water onder de lamineerlaag komt.

Plastic

De labels worden meestal gemaakt van een plastic materiaal. Goedkopere labels zijn gemaakt van papier, maar deze zijn overleven niet in wasmachines.

Plastic labels moeten weekmakers gebruiken om het etiket te verzachten, denk dan aan het verschil tussen hard plastic speelgoed en een flexibel plastic label en het is belangrijk dat de labels geen plastic ontharder gebruiken.

Stickers gebruiken een sterke lijm om het label vast te houden aan de apparatuur of kleding. De lijm moet vast blijven tijdens een wascyclus en buitenshuis. Als een label een inferieure lijm heeft, zal het label na een paar wasbeurten eraf vallen, maar een goed label blijft zitten.

De labels zitten vast op een siliconen-papier of een achterkant. Het silicium maakt het eenvoudig om de labels te verwijderen.